Tuscany

The climatic conditions for the production of top wines are given almost everywhere in Tuscany. On approx.64,000 hectares the reds varietals dominate: the most widespread variety is the Sangiovese, the basis for Chianti, Brunello (Sangiovese Grosso variation) and Nobile. Together with the imported varieties Cabernet Sauvignon, Merlot and Syrah and a smaller proportion of Ciliegiolo or Montepulciano there is a great potential for high-quality red wines. What began as an experiment quickly became the phenomenon of Super Tuscans, which initially came as table wines and later as DOC or IGT wines on the market. Another specialty of Tuscany is the dessert wine Vino Santo.

DOCG wines from Tuscany
Brunello di Montalcino, Carmignano, Chianti, Chianti Classico, Elba Aleatico Passito o Aleatico Passito dell'Elba, Montecucco Sangiovese, Morellino di Scansano, Suvereto, Val di Cornia Rosso o Rosso di Val di Cornia, Vernaccia di San Gimignano, Vino Nobile di Montepulciano

DOC wines from Tuscany
Ansonica Costa dell'Argentario, Barco Reale di Carmignano oder Rosato di Carmignano oder Vin Santo di Carmignano oder Vin Santo di Carmignano Occhio di Pernice, Bianco dell'Empolese, Bianco di Pitigliano, Bianco Pisano di San Torpé, Bolgheri, Candia dei Colli Apuani, Capalbio, Colli dell'Etruria Centrale, Colli di Luni, Colline Lucchesi, Cortona, Elba, Grance Senesi, Maremma Toscana, Montecarlo, Montecucco, Monteregio di Massa Marittima, Montescudaio, Moscadello di Montalcino, Orcia, Parrina, Pomino, Rosso di Montalcino, Rosso di Montepulciano, San Gimignano, Sant'Antimo, Sovana, Terratico di Bibbona, Terre di Casole, Terre di Pisa, Val d'Arbia, Val d'Arno di Sopra oder Valdarno di Sopra, Val di Cornia, Valdichiana, Valdinievole, Vin Santo del Chianti, Vin Santo del Chianti Classico, Vin Santo di Montepulciano

IGT wines from Tuscany
Alta Valle della Greve, Colli della Toscana Centrale, Costa Toscana, Montecastelli, Toscano oder Toscana, Val di Magra

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